Флоренция

В полите на Тоскана – ренесансова Флоренция

Със затоплянето на времето, духът ни се събужда, а с него желанието ни за пътуване и нови приключения. Какво по-хубаво от мечти по Италия?
 

Каним ви на една разходка из Флоренция

Богата на изкуство, история и невероятна италианска кухня.
 
Няма как да не започнем обиколката си във Флоренция с Пиаца дел Дуомо. Величието, което излъчва целият комплекс без да преувеличаваме ще ви остави без дъх. Силно ви препоръчваме да заложите на по-ранните часове на деня за разглеждането му.

 

Пиаца дел Дуомо

Пиаца дел Дуомо

 
За авантюристите, куполът на Брунелески

Той е с отделен вход от този на катедралата Санта Мария дел Фиоре, ще ви изведе на 92 м височина, разгръщащ пред погледа невероятна панорама към целия град, както и към прекрасните хълмове на Тоскана в далечината. По тесния път нагоре, отблизо ще имате възможността да разгледате Деветте порти на Ада, изрисувани по стените на купола.
 

brunelesky-cathedral

Деветте порти на Ада

 
За да си отдъхнете от изкачването, след това може да разгледате Баптистерия, където е бил покръстен Данте Алигиери, или да изпиете по едно хубаво италианско еспресо на площада. Точно от другата страна на Баптистерия ви очаква входът към камбанарията Джото със своите 414 стъпала. Изкачването нагоре е не по-малко изморително от това в купола, но перспективата, от която може да разгледате катедралата е изкушение, на което надали някой може да устои.
 

Панорамен изглед от камбанарията-Джото

Панорамен изглед от камбанарията-Джото

Ние лично обичаме да си похапваме, затова ще направим една пауза от културните и архитектурни забележителности, за да ви издадем страхотна алтернатива за обяд. Заставайки с гръб към катедралата, ако се отклоните вдясно по уличките ще попаднете на сергиите с характерните за Флоренция кожарски изделия. Точно в една от тези улици се намира пазар Меркато Чентрале. На подземния му етаж ще намерите неизчерпаем избор на хранителни продукти. Вторият му етаж е изцяло за бързо хранене, като можете да избирате между вкусна паста, пица на пещ или плата, които се приготвят на място пред вас. В средата има огромен бар, който също предлага огромен избор от напитки и закуски. От там можете да си закупите кроасан или щрудел с кафето само за около 2 евро общо.

 

Малка част от невероятните вкустоии на Меркато Чентрале!

Малка част от невероятните вкусотии на Меркато Чентрале!

 
Презаредили, се отправяме към Пиаца дела Синьория и Палацо Векио. Площадът се намира на не повече от 10 минути от Пиаца дел Дуомо. Точно пред входа на двореца ще видите копието на статуята на Давид, а отляво на двореца се намира фонтанът на Нептун, в който е превъплътен самият Козимо I.

 

Пиаца дела Синория с Палацо Векио

Пиаца дела Синьория с Палацо Векио

След като сме разгледали двореца и площада със своя безплатен музей на открито, се отправяме към моста Понте Векио и коридорът на Вазари, свързващ двата двореца Палацо Векио и Питти. Мостът ще ни отведе на отсрещния бряг на река Арно. Известен е със своите бижутерийни магазини, а коридорът с картинната си галерия.

 

Мостът Понте Векио

Мостът Понте Векио

 

Разхождайки се от тази страна на реката наистина ще усетите как живеят флорентинци. Ще ви направи впечатление, че въпреки тесните и завъртяни улички, тези хора са истински факири в паркирането. Силно ви препоръчваме да си отделите 40 минути поне да се разходите из кварталите им в посока площад Микеланджело, откъдето може да се насладите на един от най-прекрасните залези и панорама.
 

Изглед от площад Микеланджело

Изглед от площад Микеланджело

И понеже един толкова прекрасен ден не може да завърши без една традиционна италианска вечеря, си избрахме едно от многобройните сгушени и непретенциозни места, които обаче ще ви предложат страхотна кухня и приветливо обслужване.
 
Така протече нашият ден във Флоренция! Предлагаме ви и още няколко места, които си заслужава да посетите в нашата галерия.

 


 

Още информация за града можете да получите като ни пишете тук, или тук !

Последни коментари

    За нас

    Туристическа агенция “ВИА- ОРБИТА” е наследник на веригата за международен туризъм “Орбита”, създадена още през 1958г. с цел реализиране на желанията за пътешествия, отдих на море и планина, спорт и езиково обучение зад граница на гражданите на Република България. От 22.11.2000г. клонът в Пазарджик е приватизиран и преименуван в ЕТ „ВИА ОРБИТА- Васил Арнаудов”.

    © Copyright 2014 by NicDarkThemes.com - Made With In Venice