Екскурзия -Мистичната Странджа

Съчетание на плаж и културно-историческа програма в магнетичната планина Странджа

„Магията на Странджа“
21-24.09.2023
3 нощувки в Приморско
Съчетание на плаж и културно-историческа програма в магнетичната планина Странджа

Първи ден – 21 септември 
7.00 часа Тръгване от Пазарджик /Старата автогара/
Пътуваме към Поморие. Посещение на уникалната Тракийска гробница.
Датирана е 2-3-ти век – времето на римската епоха по нашите земи. Гробницата представлява голямо кръгло помещение с диаметър около 12 метра и дебела куха колона в средата, до което води дълъг около 22 метра коридор – дромос.
Колоната е с диаметър повече от метър и се издига до повърхността на гробницата. В колоната има следи от вита стълба, която е водела нагоре.Тракийска гробница край Поморие: вътре в колоната – поглед нагоре
В кръглото помещение има няколко ниши, в които са били поставяни урни и ритуални предмети. Цялата гробница е затрупана с пръст и оформена като могила. Години наред е била известна сред местните като Кухата могила. На едно място – горе и леко вдясно от входа, личат следи от стенописи, което говори, че някога храмът е бил изписан, но до нас не е достигнало почти нищо. Освен липсващите стенописи, в храма и наоколо не са намерени никакви артефакти, които да разбулят нейната история или поне нейното предназначение. Гробницата е изследвана и описана за първи път от братята Шкорпил в края на 19-ти век. Още тогава тя е била ограбена.
Според специалистите, храмът има архитектура на римски мавзолей (хероон), но по това, че е оформен в могила го свързват еднозначно с траките.
В 12 и 30 часа – отпътуване към Приморско.
Към 13 часа – спирка в Ченгене скеле и обяд в рибен ресторант .
Около 16 часа. – Пристигане в Приморско и настаняване в хотел Свети Димитър.
Свободно време за плаж.
В 19 часа – вечеря в ресторанта на хотела.

Втори ден  – 22 септември
След закуска – отпътуване към Малко Търново, най-югоизточната точка в България.
Посещение с местен водач на на светилището „Мишкова нива“.
Светилището в Мишкова нива е едно от най-старите древно-тракийски светилища в Странджа.. Куполният храм, който е своеобразен център на светилището е уникален в архитектурно отношение и по думите на проф. Петър Делев, един от главните изследователи на светилището, „няма преки аналогии и се нарежда сред важните паметници на гробничното строителство в Тракия през римската императорска епоха“.
Намира се на около 4 километра югозападно от Малко Търново, зад граничните ограждения.
Светилището в Мишкова нива е описано за първи път от Карел Шкорпил. То се състои от куполен храм и могилен некропол. Освен това, тракийската крепост на връх Голямо градище и светилището на Бастет в подножието на върха също се смятат за част от този култов комплекс.
Посещение на гробницата на БАСТЕТ .
Коя всъщност е Бастет?
Бастет (Баст) е богиня от Египетския пантеон. Тя е покровителка на радостта, любовта, плодородието и веселието. Покровителка е на бременните жени.
Според едни източници тя е Слънчево божество, сестра-близнак на Хор, и следователно дъщеря на Озирис и Изида.
Според други е дъщеря и жена на бога на Слънцето Ра. Обикновено е изобразявана с тяло на жена и глава на котка. На Баст е дадено и едно от божествените очи на Ра във формата на Урей – змията на мъдростта.
Център на култа към Бастет бил град Бубастис, намиращ се на изток от делтата на река Нил. Там според Херодот се намира и един от най-хубавите храмове със статуя на богинята.
Именно тази богиня се свързва с една област в седловината Градището, близо до Малко Търново, в Странджа.
Мистика и легенди около историята за тайнствен некропол и злополучните му откриватели. Ванга, най-известната българска пророчица, предупредила да не се пипа мястото, където подозирали, че е погребана жената-котка Бастет.
А дали е така… А защо е посочила мястото тогава… Мистика и сила.. В земята Българска… Където Невъзможното е Възможно…
Към 14 часа – връщане в Малко Търново. Посещение на историческия музей. Обяд в механа .
В 15 часа – отпътуваме към сърцето на Странджа – архитектурния резерват Бръшлян. Посрещане от местния фолклорен ансамбъл с крпатка програма от Странджанския край. Посещение на страта църква и старото килийно училище.
В 17 часа – отпътуваме към Приморско.
Свободно време за плаж и релакс .
В 19 часа – вечеря

Трети ден – 23 септември
8.00 Закуска
Посещение на Бегликташ – българският Стоунхендж в община Приморско
Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – данъчен камък; беглик – данък, таш – камък/ бива сравняван и наричан „Българския Стоунхендж” не само защото представлява специфично подредени камъни в кръг върху скална повърхност, но и заради функциите които се вярва че е изпълнявало, а именно – слънчев часовник, календар и храм. Археолозите предполагат, че е било създадено около XIV в. пр. Хр. и функционирало до IV в. Още една от причините, учените да считат че тракийското светлище е било магично, а може би все още крие своята магия, е и разположението му до древния град Рaнули. Въпреки, че от своето откриване до ден днешен, местността Вълков егрек се изследва, археолозите все още не са разкрили цялата мистика наречена Бегликташ.
Свободно време за плаж.
В 19 часа – вечеря в ресторанта на хотела

Четвърти ден – 24 септември

Закуска.Спирка на река Ропотамо и възможност за разходка с лодка.
Отпътуване към Аква Калиде – интерактивен музей край Бургас в района на Минералните бани . Мястото, събрало в себе си хилядолетна история привлича своите посетители с множество разнообразни възможности за релакс и забавления.
Археологическите ценности намерени в Акве калиде са крепостните стени на древния град Терме (Термополис), римските бани от І век сл. Хр. с топъл и студен басейн, различни средновековни помещения. Те са достъпни за туристите чрез изградените модерни пасарелки, които улесняват преминаването и разглеждането им.
Възможност за обяд в района на Аква Калиде.
Отпътуване към Пазарджик по магистрала Тракия.

В цената от 270 лева ( при група от минимум 25 човека) са включени :
застраховка , транспорт с лицензиран транспорт , три нощувки със закуски и вечери в хотел „Свети Димитър“ в Приморско , екскурзоводски беседи,
Не са включени разходите за обяд, входните такси за обектите, както и цената на водача за обектите в Странджа.

За нас

Туристическа агенция “ВИА- ОРБИТА” е наследник на веригата за международен туризъм “Орбита”, създадена още през 1958г. с цел реализиране на желанията за пътешествия, отдих на море и планина, спорт и езиково обучение зад граница на гражданите на Република България. От 22.11.2000г. клонът в Пазарджик е приватизиран и преименуван в ЕТ „ВИА ОРБИТА- Васил Арнаудов”.

© Copyright 2014 by NicDarkThemes.com - Made With In Venice