Истанбул

Перлата на Босфора

Перлата на Босфора Истанбул

„Описвам Истанбул, когато описвам себе си, и описвам себе си, когато описвам Истанбул.“

 

Неслучайно започваме нашия блог с лека нотка на носталгия по една любима дестинация. Поради причини известни на всеки, Истанбул за жалост потъна в мъгла, чакащ тя да се разсее и отново приветливо да посреща хияди туристи всеки ден от цял свят, като сбирка на разнообразни култури и много неразказани моменти.

Нашите туристи, които са се докосвали до невероятната атмосфера на мегаполиса, разположен на двата бряга на Босфора, са предпочитали тази дестинация повече от веднъж, именно защото Истанбул винаги бива преоткриван всеки следващ път.

 

Посещенията ни с автобус обикновено включват всички най-посещавани туристически обекта в града, като предлагат възможност и време за индивидуално разглеждане на места по избор на туристите ни. Обиколките ни започват с ранните сутрешни лъчи, прокрадващи се зад минаретата на Султан Ахмед джамия,  площад Хиподрума с трите обелиска, базиликата Света София, преминаване през моста над Златния рог, азиатската част на града по въжения мост над пролива Босфор, чудо на строителната техника, и време за снимки. Останалата част от деня предоставя богат избор на туристите, как биха могли да оплътнят времето си. Изборът е неизчерпаем, защото има oт всичко и за всеки.

 

Програмата предлага и още плаване с корабче по Босфора, парк Миниатюрк, дворците Долмабахче, Топ капъ, посещение на Таксим, Аквариума и много други. Обикновено двете вечери, които прекарваме в Истанбул са наситени с емоции и забавления. Можете да прекарате едната си вечер в традиционно заведение, което да ви потопи дълбоко в културата на Турция с разнообразни танцови и певчески изпълнения, докато опитвате вкусното меню на ресторанта в приятна компания. Програмата завършва със специален поздрав за всички националности, присъстващи в залата. Ако пък решите да прекарате по-индивидуално вечерта, силно ви препоръчваме рибната улица Кумкапъ, където освен невероятни морски деликатеси, ще може да усетите духа на нощния живот на Истанбул, присъствайки сред шумни компании, повдигащи духа и настроението на цялата улица.

 

Втората вечер е посветена на истинските ценители на нощните градски пейзажи, защото гледката от хълма с известното кафе Пиер Лоти, няма как да остави безучастен абсолютно никого.  До там обикновено се стига с лифт за около 10 минути, който ви отвежда до голяма панорамна тераса, разкриваща истинската прелест и величие на мегаполиса. Зад нея има обособен цял комплекс от ресторанти, сувенирни магазини и кафета, от които посетителите могат да се насладят на гледката с чаша турски чай в ръка. В подножието му пък се разполага старо градско гробище, което противно на очакванията, единствено допринася за магическата атмосфера на това място.

 

Истината е, че според нас Истанбул няма как да не ви завладее завинаги. Още при настаняването в хотела, озовавайки се на шумните, пренаселени и изключително динамични улици, човек наистина преживява мини културен шок. Забързаността на търговците, разпънати чаршафи с чанти и дрехи, които при сигнал се събират и изчезват за секунди, подвикването от различни ъгли да си купите какво ли не, винаги е колкото инересно, толкова и стресиращо за новите посетители на града. Но веднъж усетили атмосферата, баланса между старите традиции и култура и модерните съоръжения, архитектура и живот, биха задоволили и най-претенциозния вкус.

 

И с това предаваме нашите очаквания и на вас, че скоро ще можем отново да предлагаме на туристите си възможност да опитат от невероятното приключение Истанбул, перлата на Босфора 🙂

 

За нас

Туристическа агенция “ВИА- ОРБИТА” е наследник на веригата за международен туризъм “Орбита”, създадена още през 1958г. с цел реализиране на желанията за пътешествия, отдих на море и планина, спорт и езиково обучение зад граница на гражданите на Република България. От 22.11.2000г. клонът в Пазарджик е приватизиран и преименуван в ЕТ „ВИА ОРБИТА- Васил Арнаудов”.

© Copyright 2014 by NicDarkThemes.com - Made With In Venice