Търси оферти

Пещерата Орлова Чука – Средновековния град Червен –

Ивановски скални църкви – Басарбовски манастир – Русе

Пещерата Орлова Чука – Средновековния град Червен –

Ивановски скални църкви – Басарбовски манастир – Русе

 

23.10.2021г.

Цена: 95 лв.

 

1 ДЕН  : 

Отпътуване от Пазарджик в 6:00 ч. от спирката на магазин  Била /Старата автогара/, по маршрут Пазарджик – Шипка – Русе. По пътя кратки спирки за почивка. Посещение на храм –паметника “Рождество Христово”в село Шипка.

Посещение на  пещерата „Орлова Чука”- в близост до село Пепелина – втората по дължина пещера в България (повече от 13 км.). Тя представлява сложен лабиринт от преплитащи се галерии, тунели, пропасти, големи и малки зали с малко, но много красиви пещерни образувания. В нея са открити останки от праисторически хора и от мечки. След това се отправяме се към  руините на най-значимия български Средновековен  град – Крепост през XIV в. – „Червен”. Изкачването до крепостта от селището става по еко-пътека. Средновековният град-крепост Червен наследник на византийска крепост от VI в. и достига разцвет през XIV в. Средновековното селище включвало вътрешен град-цитадела върху високо скално плато и външен град, разположен в подножието. Червен бил един от най-големите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на Второто българско царство и важна пътна спирка по пътищата от река Дунав към вътрешността на страната, а също така и седалище на Червенската митрополия. При археологически проучвания в района са разкрити замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, 13 църкви, обществено-административни сгради, много жилища и други интересни и значими находки. От този славен български Средновековен град произхожда и родът на Баба Тонка Обретенова. Отпътуване за Русе – най – голямото българско пристанище на река Дунав, наричан още „Малката Виена”, тъй като сградите в града са с уникална архитектура, силно повлияна от стиловете барок и рококо. Настаняване в хотела. Свободно време за вечерна разходка. Нощувка.

2 ДЕН :

Закуска. Туристическа програма в Русе, където история и истории се крият зад всеки ъгъл  – „Площадът на Свободата” – един от малкото в Европа, в който се  събират 12 улици, с паметника на Свободата и Къщата с часовника, в която се е помещавала първата банка в града; сградите на Русенската Опера, Библиотеката и Историческият музей ; Къщата – музей на Захари Стоянов и Къщата на Калиопа – една от най-красивите в града, която освен с красивата си фасада, пленява и с преданието, което се носи за нея ; храма „Света Троица” ; Възможност за посещение на Транспортния музей – единствен в България, Регионалния исторически музей, Пантеона на възрожденците, Къщата на Баба Тонка. По обед отпътуване за с. Басарбово и разглеждане на единствения действащ скален манастир в България – „Св. Димитър Басарбовски”. Посреща ни красив двор, а малка пътечка ни води до кладенец, издълбан от самия светец.  Вярва се,  че водата в него е лековита. В подножието на скалите ни посрещат 2 стаи и трапезария, а 48 стъпала ни отвеждат към нишата в скалата, в която той е спял. Тук е и скалната църква с дърворезбован иконостас и икона в цял ръст на Св. Димитър Бесарбовски, чийто мощи, днес се пазят в Патриаршеската Катедрала в Букурещ, а българският светец е  обявен за Покровител на румънската столица… Монашеският комплекс е бил подържан от царете на Второто Българско царство, а най – добрите художници в страната са изографисали и покрили стените на обителта с уникални стенописи. Маршрутът ни продължава към село Иваново и Ивановските скални църкви /от 1979 година е включен в списъка на ЮНЕСКО/, накацали в скалите на 40 – 50 м. височина из живописният каньон на река Русенски Лом. Те са поредното българско чудо – 20 на брой средновековни църкви, параклиси и килии, всичките, обединени от манастира „Св. Архангел Михаил”- чиито красиви стенописи са добре запазени и имат световна известност ”. В периода XII – XIV в., Светата обител е била средище на Българската Духовност и е наброявала над 300 монашески килии и около 40 скални църкви! Отпътуване за Пазарджик и пристигане късно вечерта.

 

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус
  • 1 нощувка със закуска в гр.Кюстендил
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута

Цената НЕ включва:

   Входните такси на посещаваните туристически обекти:

  • Ивановските скални църкви : 3лв възрастни/ деца – 1 лв
  • Пещера Орлова чука – 6 лв възрастни / деца – 3 лв ;
  • Крепост Червен – 3 лв. за възрастни / деца – 1лв ;
  • Басарбовски манастир – 4 лв;
  • Разходка с корабче по р.Дунав /около 1час/-20лв.възрастен/деца 12лв.

 

* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип/.

 

 

 

 „ВИА-ОРБИТА“ има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“

 03700100003094 / 01.01.2021 г.при ЗД“Евроинс“АД- гр.София, бул.„Христофор Колумб”№43 тел.02/965-15-25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

95 лв.

 Прочетох и приемам общите условия и регламента за защита на личните данни.

+359 34 44 15 77

Обади ни се сега!

Разгледай още

Двудневна екскурзия до Одрин и Чорлу

Нова година 2022 в Русия – Санкт Петербург и Москва

НОВА ГОДИНА 2022 В МОСКВА

НОВА ГОДИНА 2022 В КУШАДАСЪ

За нас

Туристическа агенция “ВИА- ОРБИТА” е наследник на веригата за международен туризъм “Орбита”, създадена още през 1958г. с цел реализиране на желанията за пътешествия, отдих на море и планина, спорт и езиково обучение зад граница на гражданите на Република България. От 22.11.2000г. клонът в Пазарджик е приватизиран и преименуван в ЕТ „ВИА ОРБИТА- Васил Арнаудов”.

© Copyright 2016 by Chochev.EU - Made With In Plovdiv