Търси оферти

ЦАРИ МАЛИ ГРАД И СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

27.08.2022

ЦАРИ МАЛИ ГРАД И СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА
Седемте рилски езера са най-популярните и посещавани планински езера в България. Те са разположени стъпаловидно в голям циркус по северния склон на връх Дамга в северозападна Рила, между 2100 и 2500 м надморска височина. Произходът им е ледников, свързани са помежду си с малки поточета. Долното езеро дава началото на река Джерман. Лесно е човек да ги посети, дори без специална екипировка или някаква предварителна подготовка.

дата :  27.08.2022
     Цена : 99 лева
ПЪРВИ ДЕН:
Отпътуване от Пловдив в 6.30 ч.
Пристигане и разходка в Самоков. Посещение на Девическия манастир”Покров Богородичен”, музея в който чрез две витрини,е пресъздадена обработката на желязото чрез „самокови”, първата печатна машина и първия „Рибен буквар”, както и тръби от дървени талпи, по които е довеждана водата от високата Рила. Посещение на „Чешмата с обецата”, невероятната „Байрак -ли джамия” ,”Чадър чешма”…
Отпътуване към „Цари Мали град”.Пристигане в село Белчин, където е възстановена късно античната крепост Цари Мали град, намираща се на хълма Св.Спас, разположен по билото на Верила планина. С него са свързани легендите за голямо старинно селище, известно като Цари Mали град. Достъпът до крепостта може да бъде осъществен чрез пешеходен преход (около 30 минути по стръмна пътека покрита с чакъл) или чрез специално изграденото панорамно влакче.
Свободно време за разходка в района и посещение на атракционите, включващи забавления за деца и възрастни. Преминаване по въжения мост дълъг около 200 метра.Отпътуване за Сапарева баня. Кратка почивка в парка с минералния извор в центъра на града. Възможност за обяд. Сапарева баня е приятно и спокойно градче, облегнато от една страна на стръмните подстъпи на Северозападна Рила, и от друга загледано на Южните меки склонове на Верила. Повечето хора асоциират Сапарева баня с минералния извор, който е атракция в центъра на града. Температурата от 102 °С го прави най-горещия минерален извор в Европа и единствения в България и континентална Европа гейзер-фонтан, изригващ на всеки 28 минути. Отпътуване за Паничище. Пристигане в късния следобед. Настаняване в хотела. Възможност за вечеря. Нощувка.
ВТОРИ ДЕН:
Напускане на хотела и отправяне към лифта.Само за 16минути се изкачва до х.„Рилски езера”, преодолявайки денивелация от 520 метра , стигайки до 2100 м. надморска височина.Когато пристигнем до хижата, на запад от нея започваме изкачване към Сухия рид. Пътеката се изкачва бързо нагоре и е леко камениста, но не е екстремна. За 20 –тина минути се достига до ръба на Сухия рид, пътеката е сравнително лека за изкачване и след около 40-45мин. достигаме до специално направена площадка, където спираме за обзорна панорама, която при ясно време започва от връх Мусала и цялото прекрасно Мальовишко било. Виждат се добре 2езера, след което групата се отправя към езеро”Бъбрека” по тревни пасажи и нанадолнище . Поемаме по дясната пътека , която отвежда към Скакавишки циркус , виждат се отвисоко двете езера, които пълнят най-високия водопад на планината-Скакавица разположена под връх Кабул . Водопадът дава началото на р.Скакавица. На северния край на езеро „Бъбрека” водача ни запознава с всички езера. След това тръгваме по хубава почти хоризонтална пътека и спираме пред източния бряг на езерото. Тук групата може да се раздели – едни да останат ,а другите започват изкачване към езеро „Окото” , „Сълзата” и „Езерния връх”. Пътеките към „Окото” и нагоре са стръмни и екстремни , виждайки пътеката всеки може да прецени възможностите си – дали да тръгне нагоре или да остане на красивия бряг на езеро „Бъбрека” , където има информационни табели и много туристи. Езерото “Окото”- е най-дълбокото езеро на Балканския п-ов.(37,50 м.). Следва изкачване към ез. “ Сълзата “- най- високо разположеното езеро(2500 м.н.в.) и изкачване на „Езерния връх”, се открива обширна обзорна панорама към величествения амфитеатър на Седемте езера. Оттам се виждат планините: Верила, Витоша и скалната драперия на Мальовишкото било.Пътеките от Бъбрека до горе са екстремни и каменисти, но не са много дълги. Завръщане към Бъбрека. Кратка почивка на езеро „Бъбрека”, събиране с тези които са останали и продължаване към останалите. езера – “Детелината” “ Близнаците”,” Рибното езеро”. Над тях се извисява карлинговия връх “Харамията “. Пътеката отвежда в подножието на върха , където изворът е каптиран от дъновистите и две мраморни женски длани, образувайки чучур, подават вода в жадните усти на туристите. Преминава се по бреговете на : „Малкия Близнак”, „Детелината” и „Рибното езеро”, над което е изградена хижа ”7-те Рилски езера”. Там също може да се подпечатат книжките „100-Национални обекта”. Пътеките са доста каменисти и моренни и трябва да се преминават с голямо внимание. Разстоянието между двете хижи се изминава за 40 минути. Времетраенето на целия маршрут от момента на тръгване от хижа”Рилски езера” до завръщане на лифта е около 6часа – ходене, почивки, снимки….Прекрасна и неповторима панорама. Отново с лифта завръщане към Паничище и автобуса и отпътуване към Пловдив.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 Транспорт с лицензиран автобус;
 Една нощувка със закуска в хотел 2*/3* в района на Паничище ;
 Посещение на Цари Мали град;
 Посещение на седемте рилски езера;
 Екскурзоводско обслужване по маршрута ;
 Квалифициран планински водач;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 Входни такси на посещаваните обекти по маршрута (възможна е промяна от посочените);
 Цари Мали град:‐ фуникуляр в двете посоки – 4 лв. възрастен, 2 лв. учащи се и пенсионери;
 Комбиниран билет за крепостта и Етнографския музей – 6 лв. възрастен, 3 лв. пенсионери,
 Билет за лифт в двете посоки – 20 лв.;
 Възможност доплащане за вечеря
 Задължителна планинска застраховка – 3 лв

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:
 внасяне на 30% капаро;
 цената е валидна при минимум 35 човека;
 доплащане не по-късно от 15 дни преди заминаване;
Срок за уведомяване при недостатъчен брой записани туристи – 7 дни преди датата на отпътуване.
Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с двигателната система, сърцето или др. заболявания.Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление и грайфер (сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип), щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и дъждобрани.Не носете торби или чанти, а раници. Не носете излишен багаж !!!!Носете си вода и сандвич.Препоръчително е да се подкрепяте с бонбони, вафли „Морени”, които бързо дават енергия. Хижите разполагат с ресторанти и кафенета, където може да се похапне.
Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия, се допуска промяна в програмата.
В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

 

ТА „Виа-Орбита”си  запазва правото на  промени в последователността на изпълнение на програмата .

„ВИА-ОРБИТА“ има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“

 03700100003608  / 01.01.2022 г.при ЗД“Евроинс“АД- гр.София, бул.„Христофор Колумб”№43 тел.02 /  965-15-25

99 лв.

 Прочетох и приемам общите условия и регламента за защита на личните данни.

+359 34 44 15 77

Обади ни се сега!

Разгледай още

Уикенд в МИЛАНО, Лугано, Комо и езерата

По следите на времето в Лещен , Ковачевица и Добърско

ЕСКИШЕХИР И ИЗНИК

Чорлу – Текирдаг

За нас

Туристическа агенция “ВИА- ОРБИТА” е наследник на веригата за международен туризъм “Орбита”, създадена още през 1958г. с цел реализиране на желанията за пътешествия, отдих на море и планина, спорт и езиково обучение зад граница на гражданите на Република България. От 22.11.2000г. клонът в Пазарджик е приватизиран и преименуван в ЕТ „ВИА ОРБИТА- Васил Арнаудов”.

© Copyright 2016 by Chochev.EU - Made With In Plovdiv